Kim Kimdir?� Biyografi Bankas� - FORSNET
Biyografi Bankas� 17.Y�l
Arama T�m Ki�iler Yasal Uyar� Biyografimi Yay�nla Ki�i Ekle Ana Sayfa 
Sitemizde kayıtlı 6177 kişi bulunmaktadır.
Tümünün listesi»

  Kategoriler
Askerler
Basın-Yayın
Bilim-Teknoloji
Bilişim
Devlet-Siyaset
Din
Düşünürler
Edebiyat
Eğitim
Hukuk
İş Dünyası-Ekonomi
Magazin-Eğlence
Moda Dünyası
Organize Suçlar
Özel Başlıklar
Sağlık
Sanat
Spor
Toplum



Geonorm Mühendislik

Göynüklü
Zeytin & Zeytinyağı



  Bir Kişi...
Michel  Platini
Michel Platini

Bir italyan göçmenin torunu olan Michel Platini, 1955’de Joeuf’da doğdu. Futbola ilk olarak, babasının antrenörlüğünü üstlend...



 

 
Arkadaşına Gönder   Yazdırmaya uygun sayfa

Mücap Ofluoğlu (1923 - 2012)

Mücap  Ofluoğlu (1923 - 2012)

4 Kasım 1923 tarihinde İstanbul'da doğdu. 1970'ler başında İstanbul Şehir Tiyatroları'nda canlandırdığı Cyrano de Bergerac'la ün kazanan sanatçı, 1979'da Moliere'in Hastalık Hastası oyununu Türkiye’de ilk kez sahneye koyan kişi oldu. Bir seslendirme sanatçısı olarak 1960’larda bir çok filmde Öztürk Serengil'e ses vermesi ile tanınmıştır.

1962 yılında Çevirmen Filiz Karabey ile evlendi.

2007'de Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği'nin Onur Ödülü'nü, 2006'da verilen Afife Tiyatro Ödülleri'nde ise Nisa Serezli Aşkıner Özel Ödülü'nü almıştı.

Dokuz kitabı bulunan Ofluoğlu, Sabahattin Ali'nin 25 Kasım 1946'da yayına başlayan siyasi mizah gazetesi MARKO PAŞA'nın yazar kadrosunda yer almış, 17 Mart 1947'de derginin sahibi ve yazı işleri müdürü olmuştu. İstanbul Şehir Tiyatroları, İzmir Şehir Tiyatrosu, Küçük Sahne, Oda Tiyatrosu gibi topluluklarda yer alan sanatçı, Moliere'in "Hastalık Hastası" adlı oyununu Türkiye'de ilk kez sahneye koymuş, tiyatro oyuncusu olarak şöhretini, Şehir Tiyatroları'nda oynadığı 'Cyrano de Bergerac' rolü ile yapmıştı.

İstanbul Şehir Tiyatroları’nda yapılan yönetim ve tüzük değişiklikleri tiyatro sanatçıları tarafından 10 Mayıs 2012'de protesto edilmiş, usta tiyatrocu da yaptığı konuşma sırasında duygusal anlar yaşanırken hem kendisi hem de tiyatro sanatçıları gözyaşlarını tutamamıştı.

Usta tiyatro sanatçısı Mücap Ofluoğlu 11 Aralık 2012 günü 89 yaşında yaşamını yitirdi.

Sanatçı için 12 Aralık 2012 günü saat 10.00'da Harbiye'deki Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde tören düzenlendi. Buradaki törenin ardından sanatçı için Üsküdar'daki Şakirin Camii'nde cenaze namazı kılındı. Ardından Ofluoğlu, Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'ndaki törene, Mücap Ofluoğlu'nun arkadaşları ve yakınları katıldı. Ofluoğlu'nun Türk bayrağına sarılı tabutunun, yıllarca çıktığı tiyatro sahnesindeki katafalka konulmasıyla başlayan törende, saygı duruşunda bulunuldu. Tiyatro sanatçısı Tijen Par, Ofluoğlu anısına bir adet yanan mumu sahneye getirerek, diğer mumlar arasına koydu.

Törende, tiyatrocu Levent Üzümcü, Ofluoğlu'nun özgeçmişini okudu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, törende yaptığı konuşmada, Türk tiyatrosunun son derece önemli bir ismi yitirdiğini ifade etti. Salonun büyük bölümünün boş kaldığını belirten Şen, "Burada daha çok kalabalık beklerdim. Zannediyorum, Mücap Ofluoğlu'nu son yıllarda televizyon dünyasında yer almaması, katılımın az olmasına neden oldu. Ancak ustalar değerlerinden bir şey yitirmiyor. Kültür dünyamızda, 'Alimin kaybı alemin kaybı gibidir' şeklinde bir söz vardır. Mücap usta, bir alimdi. Bir alimi yitirdik. Tiyatromuzun başı sağolsun" dedi.

Ödülleri

Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği, 2007, Onur Ödülü

2006: 10. Afife Tiyatro Ödülleri - Nisa Serezli Aşkıner Özel Ödülü

Kitapları

Fotoğraftaki Çocuk Şiir, Artshop Yayınları,2011,ISBN 978 9989 8778 145

Silinmiş Alkışlar İçinde, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları,Haziran 2008 İstanbul,ISBN 978 9944 8834 81

Aynada Tiyatro Anıları, Mitos Boyut Yayınları, Mayıs 2006

Suya Yazı Yazanlar, Mitos Boyut Yayınları, Kasım 2003, ISBN 978-975-7468-58-5

Ağlamakla Gülmek Arasında, Mitos Boyut Yayınları, Ekim 1993, ISBN 978-975-7468-62-2

Dünya Bir Sahnedir, Mitos Boyut Yayınları, Sonbahar 1995, 9789758023028

Bir Avuç Alkış (Anılar), Mitos Boyut Yayınları, Mart 1996, ISBN 9789755080528

Aynadaki Anılar - 2 , Anı,Mektup, Çağdaş Yayınları,1991

Mücap Ofluoğlu 40. Sanat Yılı , 87 sayfa,1983 İstanbul

Oynadığı ve yönettiği bazı oyunlar

Cyrano de Bergerac

Cimri

Tartuffe

Hamlet

Kral Lear

Kuru Gürültü

Çayhane

Fizikçiler

Pazartesi Perşembe

Jül Sezar

Yedinci Köpek

Aman Avcı

Ömür Satan Hüsam Çelebi

Hastalık Hastası

Eski Moda

Kaktüs Çiçeği

Filmografisi

Kurtuluş- 1994

Süper Baba - 1993

Hadi Gel Bar - 1992

Bir Tren Yolculuğu - 1988

Biri Ve Diğerleri - 1987

Şahane Kadın - 1961

Günahkarlar Cenneti - 1958

Son Baskın - 1954

Kaldırım Çiçeği - 1953

Kırk Gün Kırk Gece - 1953

Kanlı Para - 1953

İki Kafadar Deliler Pansiyonunda - 1952

Kızıltuğ - 1952

Edi İle Büdü Tiyatrocu - 1952

Yıldırım Beyazıt Ve Timurlenk - 1952

Vatan İçin - 1951

Dertli Pınar - 1943

Kaynaklar
•AA



Twitter sayfamız için tıklayınız.

YASAL UYARI: Kim Kimdir? tescilli bir markadır ve Web Sitesi 5846 sayılı fikir ve sanat eserleri kanununa uygun yayın yapmaktadır. www.kimkimdir.gen.tr adresinde yayınlanan yazılı, görüntülü içeriklerin ve fotoğrafların sahibi olan FORSNET'in Yazılı izini olmadan bilgi ve belgelerin tamamının kopyalanması, çoğaltılması ve izinsiz olarak başka sitelerde ve yerlerde kullanılması yasaktır. Alıntı olarak kısmi kullanımlarda her hangi bir sakınca yoktur.




Haberler
..::.. Yenilikler ..::..
Asker Biyografileri Yenilendi....Tıklayınız
Dizi Oyuncularının biyografileri sitemizde... Tıklayınız
Rektör biyografiler listesi için... Tıklayınız
Biyografi Arama için... Tıklayınız
Kurtlar Vadisi Dizisi oyuncuları için... Tıklayınız
Avrupa Yakası Dizisi oyuncuları için... Tıklayınız



 

..:: En çok ziyaret edilenler ::..

Cem Yılmaz
Hülya Avşar
Fatih Sultan Mehmet
Doğu Perinçek
Usame Bin Ladin
Korkut Eken
Recep Tayyip Erdoğan
Mehmet Emin Karamehmet
Kadir İnanır
Adnan Menderes
Prof. Dr. Necmettin Erbakan
Uğur Mumcu
Madonna
Cameron Diaz
Sultan Mehmed Vahdeddin
Mimar Sinan
Turgut Özal
Alev Alatlı
İbn Sina
Ömer Muhtar
»Doğum Tarihi
4 Kasım 1923
»Ölüm Tarihi
11 Aralık 2012
»Doğduğu Ülke
Türkiye
»Kategorileri
Sanat / Tiyatro S...


  Yeni Eklenenler
Prof. Dr. İbrahim ...
Uydunet Fiber İnter...
Bedri Koraman
Sadun Boro
Prof. Dr. Ekrem Pa...
Oktay Saral
Enise Ahmed Mahluf
Sefa Kalya
İsmail Yüksektepe
Balamir Gündoğdu

  Tanıdınız mı?
Tanıdınız mı?
Ahmet Raif Ünüvar
Kral Hasan II
Rasim Kara
Ömer Özkan

Osmanlı Web Sitesi -- tıklayınız
Atatürk Bilgi Bankası -- tıklayınız
Çanakkale Savaşları 1915 -- tıklayınız


  Bugün Doğanlar
Franz LISZT
Felix Bloch
Bilgin Paçarız
Saffet Kaya


Kişiler Arama Görüşler Telif Hakları Kişi ekle E-posta Ana Sayfa
Copyright © 1998 - 2017 FORSNET
Bu site bir FORSNET yapımıdır - Bütün hakları saklıdır ©FORSNET